Reklama

Pączki lukrowane z białą czekoladą

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 2 sztuki żółtko
  • 1 kieliszek alkohol (np. rum)
  • cukier puder
  • 50 g cukier
  • 20 dag konfitura wiśniowa
  • szczypta sól
  • 200 ml ciepłe mleko
  • 1 sztuka białko
  • 0,5 kg mąka pszenna
  • 5 dag biała czekolada
  • 4 dag drożdże
  • 1 l olej do smażenia

Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru, połączyć z mlekiem, dodać 1 płaską łyżkę mąki i wlać rozczyn do zagłębienia w mące. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 min. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostały cukier, rozpuszczone ( nie gorące) masło, żółtka, alkohol, szczyptę soli i wyrobić z mąką na gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia także przykryte ściereczką. Po tym czasie formować pączki i odstawić na posypanej mąką stolnicy do ponownego wyrośnięcia.

Reklama

Smażyć pączki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Ostudzić. Następnie pączki nadziać konfiturą (włożyć konfiturę do szprycy z długą końcówką, wbijać z boku w pączek i nastrzykiwać go małymi porcjami konfitury). Po ostygnięciu można pączki polać lukrem zrobionym z cukru pudru i białka: do białka, cały czas ucierając dodawać cukier puder aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać polukrowane pączki.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy