Reklama

„Piernik”z jabłkami i marchewką

Ciasto w wersji luksusowej ciasto można posypać orzechami karmelizowanymi. 10 dag cukru podgrzej w rondlu z 2 łyżkami wody. Gdy się rozpuści, dodaj 10 dag łuskanych orzechów i podsmaż

Składniki na ciasto

  • po 15 dag startych na tarce na dużych oczkach twardych, kwaśnych jabłek (bez skórki) i startej marchwi
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich i laskowych
  • 125 ml oleju (najlepiej winogronowego)
  • po 1 1/2 łyżeczki sody i proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
  • bułka tarta i tłuszcz
  • do formy

Składniki na krem

  • 25 dag serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • 1 1/2 łyżki cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą, wymieszać z orzechami (garść odłożyć). 2 Jajka ubić z cukrem, dodać olej i mąkę. Utarte jabłka i marchew odsączyć z nadmiaru soku, dołożyć do masy, wymieszać. Ciasto wylać na tortownicę wysmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą. Wstawić na 55 min do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec do suchego patyczka, wystudzić. 3Ciasto udekorować kremem ze schłodzonej śmietanki ubitej z cukrem pudrem i mascarpone. Posypać orzechami i cynamonem.

Reklama

Zobacz także:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy