„Piernik”z jabłkami i marchewką
Ciasto w wersji luksusowej ciasto można posypać orzechami karmelizowanymi. 10 dag cukru podgrzej w rondlu z 2 łyżkami wody. Gdy się rozpuści, dodaj 10 dag łuskanych orzechów i podsmaż
Przygotowanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą, wymieszać z orzechami (garść odłożyć). 2 Jajka ubić z cukrem, dodać olej i mąkę. Utarte jabłka i marchew odsączyć z nadmiaru soku, dołożyć do masy, wymieszać. Ciasto wylać na tortownicę wysmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą. Wstawić na 55 min do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec do suchego patyczka, wystudzić. 3Ciasto udekorować kremem ze schłodzonej śmietanki ubitej z cukrem pudrem i mascarpone. Posypać orzechami i cynamonem.
Zobacz także: