Placuszki, racuszki
Na deser i na pożywny obiad. Z owocami lub z mięsem. Błyskawiczne lub na wyrośniętych drożdżach. Poznaj nowe przepisy!
Składniki:
200 ml mleka
20 g drożdży
250 g ziemniaków
250 g mąki
1 łyżeczka cukru
Sól
2 jaja
1 cebula
125 g korniszonów
250 g pieczarek
600 g schabu
3 łyżki oliwy
Pieprz
300 ml bulionu
200 g śmietany
3 łyżki musztardy
Cukier
25 g sklarowanego masła
Oregano do dekoracji
Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, wymieszać. Ziemniaki obrać i utrzeć. Mąkę, sól i cukier wymieszać. Dodać ziemniaki, mleko z drożdżami i jajka. Wszystko wyrobić, najlepiej ręcznie. Odstawić na 50 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę, korniszony i pieczarki w plasterki, mięso w paski.
Na rozgrzanym oleju smażyć mięso, doprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pieczarki, a następnie cebulę. Dodać korniszony i mięso, wlać bulion i śmietanę. Dodać musztardę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotować 10-12 minut.
Na patelni rozgrzać sklarowane masło i porcjami smażyć placki na złoty kolor. Podawać z sosem śmietanowym.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Składniki na 1 porcję:
50 g mąki pszennej razowej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
75 ml maślanki
Szczypta soli
Pół banana
10 g masła
Łyżeczka orzechów pistacjowych
Łyżeczka syropu klonowego\
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, wmieszać do maślanki, posolić. Banana obrać, pokroić na 12 plasterków. Tłuszcz rozgrzać na patelni. Ciasto nakładać porcjami, na ciasto nakładac plasteki banana. Smażyć z obu stron 2-3 minuty. Posypać posiekanymi pistacjami, polać syropem klonowym.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Składniki:
60-75 g masła
2 jabłka
2-3 łyżki soku z cytryny
2 jajka
30 g cukru
Szczypta soli
0,25 l maślanki
280 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g jogurtu waniliowego
Cytryna i melisa do dekoracji
40 g masła roztopić i ostudzić. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny. Jajka utrzeć z cukrem i solą. Dodać maślankę i stopione masło. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na rozgrzany tłuszcz nakładać porcje ciasta, a na nie - plasterki jabłka. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z jogurtem waniliowym.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta