Sałatka Olivier
Rosyjska sałatka Olivier swą nazwę zawdzięcza nazwisku francuskiego kucharza na dworze cara.
>>>Przepis znajdziesz znajdziesz na kolejnej stronie<<<
Przygotowanie:
Marchew i ziemniaki ugotuj ze skórką. Ostudzone obierz i pokrój w kostkę.
Ugotowane na twardo jaja obierz i pokrój.
Mięso ugotuj w osolonej wodzie (możesz też dodać kostkę rosołową). Ostudzone pokrój w kostkę.
Groszek odsącz z zalewy, jabłko, ogórki kiszone i cebulę (posiekaną możesz jeszcze sparzyć wrzątkiem) pokrój w kostkę. Połącz z resztą składników. Wymieszaj produkty na sos i połącz z resztą. Dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowaną sałatkę umieść np. w małych salaterkach i wstaw na ok. godzinę do lodówki, aby wszystko się przegryzło.
Podawaj wyłożone porcje na talerzu, ozdobione natką pietruszki, groszkiem i jajkiem.
Zobacz także: