Sernik z makiem i cynamonem
Podajmy z bitą śmietaną posypaną kakao.
>>>Krok po kroku, jak przygotować ten sernik - znajdziesz na kolejnej stronie<<<
Przygotowanie:
150 g masła siekamy z 250 g mąki, 100 g cukru i jajem. Po połączeniu składników krótko wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
100 g cukru, 100 g masła, 200 g mąki, szczyptę soli i łyżeczkę cynamonu zagniatamy na ciasto.
Mleko zagotowujemy z 25 g cukru i cukrem waniliowym. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mak, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
150 g masła roztapiamy i studzimy. Do sera dodajemy 3 jaja, śmietankę, 175 g cukru, mąkę ziemniaczaną, 1/2 łyżeczki cynamonu, miksujemy. Łączymy z makiem, mieszamy.
Tortownicę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę, łącznie z brzegami. Przekładamy masę serową. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem z cynamonem. Pieczemy 75 minut w 180ºC.
Zobacz także: