Reklama

Reklama

Serowy przekładaniec

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki na ciasto

  • 2 łyżeczki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukier
  • 1 kostka margaryny
  • 5 sztuk żółtka

Składniki na masę makową

  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 5 sztuk białka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka maku
  • cukier puder do posypania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na masę owocową

  • 1 puszka brzoskwini

Składniki na masę serową

  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 kg twarógu
  • jajko
  • 1/2 szklanki cukru puderu
  • budyń śmietankowy

Przygotowanie:

Składniki na ciasto zagnieść, 1/3 ciasta zamrozić, resztę przez pół godziny chłodzić w lodówce, po czym rozwałkować na blaszce.

Składniki na masę serową połączyć (twaróg zemleć, masło rozpuścić). Ser rozsmarować na cieście. Brzoskwinie osączyć, pokroić w plastry, ułożyć na masie serowej. Białka ubić, dodać cukier. Gdy będą ubite na sztywno, wymieszać z pozostałymi składnikami z warstwy IV. Przygotowaną masę rozłożyć na brzoskwiniach.

Wyjąć ciasto z zamrażalnika, pokruszyć je lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, po czym posypać nim wierzch przekładańca. Piec w piekarniku w temp. 170-180°C przez 60 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu placek posypać cukrem pudrem (najlepiej przez sitko).

Reklama

Zobacz także:

Smacznego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy