Sok czy Nektar
Soki są zdrowe, ale nie te zwykłe, nagminnie reklamowane. Telewizja zachęca nas do częstego picia soków. Czy rzeczywiście służy to zdrowiu?
Tak, pod warunkiem jednak, że naprawdę wiemy, co pijemy! "Warzywa i owoce jedz pięć razy dziennie" – słyszysz to na każdym kroku. Ale choć bardzo się starasz, nie zawsze udaje Ci się wypełnić to zalecenie. Jest na to sposób! Jedną, dwie porcje owoców i warzyw z powodzeniem możesz zastąpić szklanką soku. Tyle tylko, że nie każdy jest równie wartościowy.
Sok jest produktem w 100% pochodzącym z owoców lub warzyw. Zawiera sok wyciśnięty bezpośrednio z owoców lub otrzymany z zagęszczonego soku owocowego (poprzez odtworzenie proporcji wody, która wcześniej została odparowana). Z niektórych owoców i warzyw produkuje się również soki przecierowe np. sok pomidorowy.
Nektar zawiera od 25% do 99% wsadu owocowego. Nektar, oprócz soku owocowego, zawiera także dodatek wody i cukru oraz czasem kwasu cytrynowego. Soki i nektary nigdy nie zawierają sztucznych barwników ani aromatów. Niedozwolone jest również dodawanie substancji konserwujących. Zjedzenie jednego dużego jabłka dziennie może obniżyć poziom cholesterolu o ok. 8%. Podobne działanie ma wypicie dwóch szklanek soku jabłkowego, pod warunkiem, że jest mętny. Taki sok nie jest poddawany intensywnym procesom klarowania i filtrowania. Przecedza się go jedynie przez sito, co sprawia, że ma naturalny osad (błonnik) oraz barwę zbliżoną do koloru warzyw lub owoców, z których powstał. Mętne soki są droższe od klarowanych napojów, ale za to bardzo zdrowe. Okazuje się, że zawierają cztery razy więcej dobroczynnych fito-składników. Są to naturalne substancje odpowiedzialne za charakterystyczną barwę, smak oraz zapach owoców i warzyw.
Bardzo zdrowe także są soki wyciskane z warzyw, zwłaszcza te przecierowe. Zawierają dużo błonnika, sycą i ułatwiają oczyszczanie przewodu pokarmowego z toksyn. Pod względem wartości odżywczej przewyższają więc znacznie słodkie owocowe drinki. Mają nawet trzykrotnie mniej cukrów, dzięki temu nie podnoszą poziomu glukozy i insuliny we krwi (wyjątkiem są soki z marchwi i buraka). Są też niskokaloryczne, powinny więc o nich pamiętać zwłaszcza osoby odchudzające się Do tego zawierają sporo wapnia, potasu i magnezu, które mogą odkwaszać organizm, przywracając naturalną równowagę kwasowo-zasadową.
Soki i nektary mogą też być dodatkowo wzbogacane w witaminy. Informacje o tym, ile dany sok zawiera witamin można znaleźć na opakowaniu soku lub nektaru, a pamiętajmy, że witaminy A, C, E wykazują silne działanie antyoksydacyjne (przeciwdziałają rozwojowi miażdżycy, nowotworów i procesom starzenia).
Picie soków może psuć zęby. Zawarte w nich cukry to pożywka dla bakterii, a kwasy owocowe osłabiają szkliwo. Warto pić soki przez słomkę, rozcieńczać je wodą i szczotkować potem zęby.