300 g karkówki wieprzowej
300 g cielęciny
200 g boczku wędzonego
Ogórki konserwowe
Chrzan tarty
Kilka pomidorków Cherry
Marynata do karkówki:
1 ząbek czosnku
Oliwa z oliwek
Musztarda rosyjska Prymat
Tymianek
Oregano
Zioła prowansalskie
Sól morska
Pieprz czarny mielony Prymat
Marynata do cielęciny:
Oliwa z oliwek
Kminek mielony
Chilli, pieprz cayenne
Sól morska
Pieprz czarny mielony Prymat
Sos:
4 łyżki keczupu
20 ml wody
3 łyżki miodu wielokwiatowego
1 łyżka musztardy rosyjskiej
Marynata do karkówki: Do miski wkładamy czosnek pokrojony w drobną kostkę, łyżeczkę musztardy, odrobinę oliwy z oliwek, wsypujemy po szczypcie ziół prowansalskich, tymianku i oregano.
Karkówkę kroimy w plastry, doprawiamy solą, mielonym pieprzem i dokładnie nacieramy marynatą z obu stron.
Marynata do cielęciny: Cielęcinę kroimy w plastry, posypujemy solą i mielonym pieprzem. Obtaczamy w oliwie z oliwek i obficie posypujemy kminkiem mielonym i chylili.
Rozpoczynamy grillowanie mięs.
Na rozgrzany grill wkładamy najpierw cielęcinę i grillujemy ją z obu stron łącznie przez ok. 4 minuty. Po tym czasie mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Gdy cielęcina zapieka się w piekarniku, na grill wrzucamy karkówkę i również grillujemy ok. 4 min. Z obu stron. Karkówkę dokładamy do cielęciny znajdującej się w piekarniku.
Następnie grillujemy plastry boczku (przez 4-5 minut) i przygotowujemy sos.
Sos: Do rondelka wlewamy 20 ml wody i zagotowujemy. Dokładamy 4 łyżki keczupu oraz 2-3 łyżki miodu. Mieszamy. Dodajemy jeszcze 1-2 łyżeczki musztardy.
Podanie: Przygotowujemy talerze, dekorując je świeżymi pomidorkami cherry, ogórkami konserwowymi i ziołami. Do trzech miseczek przekładamy sosy: przygotowany wcześniej sos miodowo-keczupowy, chrzan oraz musztardę rosyjską. Podpieczone kawałki mięsa układamy obok siebie na talerzu i podajemy.
Przepis pochodzi z książki Michela Morana "Doradca smaku"