Wigilia i Boże Narodzenie. Co można przygotować wcześniej?

Rząd pierogów przygotowanych do gotowania na drewnianej powierzchni obok kobiety w świątecznym swetrze, dekorującej choinkę czerwonymi i złotymi bombkami.
Część świątecznych potraw można przygotować wcześniejcanva66352Archiwum autora

Barszcz czerwony

  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 3 l wody
  • 1 łyżeczka kminku
  • 30 g korzenia chrzanu
  • 1 główka czosnku
  • 3 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 1 kromka chleba razowego
  • 100 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • masło do smażenia
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 1 szklanka gorącej wody

Pierogi wigilijne

Rządki surowych pierogów ułożonych równomiernie na drewnianej desce do krojenia, obsypanej lekko mąką, pierogi mają półokrągły kształt i są gotowe do gotowania.
Pierogi to nieodłączny element wigilijnej kolacjiArchiwum autora
  • ½ kg mąki
  • 1 jajko
  • ok. 1 szklanki gorącej wody
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 300 g kapusty białej
  • 1 duża cebula
  • 30 g suszonych prawdziwków
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g sera białego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • 400 g twarogu
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do smaku

Zobacz również:

Świąteczne pierniczki

Uśmiechnięta kobieta w świątecznym swetrze dekoruje choinkę, trzymając ozdobę, na tle dużego zbliżenia na pierniczki w kształcie gwiazdek.
Pierniczki to świąteczny klasykcanva66352Archiwum autora
  • 250 g cukru
  • 250 g miodu
  • 250 g masła
  • 750 g mąki
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka przyprawy do pierników
  • skórka otarta z pomarańczy
Nowy pomysł na schrony w Polsce. Lista obiektów jest długaAleksandra SuławaINTERIA.PL