Wiosenna sałatka
Ziemniaki możesz ugotować z gałązką koperku, będą bardziej aromatyczne.
1. Ziemniaki wyczyść myjką, twardą szczotką albo ostrym nożem zeskrob z nich skórkę. Starannie umyj. Włóż do garnka, posól, zalej wodą. Ugotuj do miękkości. Gdy wystygną, pokrój w plastry. Marchewki obierz, umyj, pokrój w ukośne, cienkie plasterki. Cebule dymki pokrój w talarki. Szczypior umyj, osusz, posiekaj. W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć wrzuć marchewki. Gotuj ok. 5 minut. Osącz i schłodź.
2. Do jogurtu dodaj majonez oraz rzeżuchę lub koperek, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Do miski włóż ziemniaki, marchewkę, cebulę oraz szczypior. Delikatnie wymieszaj. Polej przygotowanym sosem jogurtowo- -majonezowym.
Rada: Młode ziemniaki należy oskrobać dopiero tuż przez gotowaniem (nie należy obranych trzymać w wodzie, gdyż ją wchłoną i staną się bardziej wodniste).