Wspomnienie gorącego lata
Sięgnij po zapasy. Czas wykorzystać pyszne konfitury i owoce z kompotu.
Składniki na 12 porcji: 10 gruszek w syropie lub z kompotu, sok i skórka z cytryny, 1/2 kostki margaryny, szklanka cukru, cukier wanilinowy, 8 jajek, 9 łyżek mąki pszennej, 9 łyżek mąki ziemniaczanej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 3 łyżki mleka, 10 dag (100 ml) śmietanki kremówki, kg twarogu (przynajmniej dwukrotnie mielonego), torebka budyniu waniliowego, 10 dag rodzynek, tłuszcz i bułka tarta do formy, 8 łyżek konfitury morelowej, świeża mięta
Przygotowanie:
1. Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę na drobnej tarce. Z cytryny wyciśnij sok. Gruszki z zalewy osącz, opłucz. Jeśli mają skórkę - obierz i podziel na ćwiartki. Skrop je sokiem z cytryny. Kilkanaście ćwiartek odłóż, będą potrzebne do dekoracji ciasta.
2. Miękką margarynę ucieraj z 6 łyżkami cukru oraz cukrem wanilinowym. Następnie wbij całe 4 jajka, dodaj oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, kakao, mleko. Ucieraj dalej na gładką masę. Ciasto wyłóż na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
3. Z pozostałych jajek oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem, dodaj śmietankę, skórkę z cytryny, budyń w proszku, rodzynki. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodawaj twaróg. Następnie dodaj pianę z białek, wymieszaj. Masę twarogową rozsmaruj na cieście i ułóż na niej gruszki. Piecz 50 min w temperaturze 200° C.
4. Podgrzaną konfiturą posmaruj ostudzone ciasto. Udekoruj gruszkami i listkami mięty.
Przygotowanie: 95 minut
Porcja: 330 kalorii
Składniki na 12 porcji: szklanka cukru, cukier wanilinowy, 5 jaj, 1/2 kg mąki, 3 łyżki kakao, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, kostka margaryny, olejek arakowy, 1/2 kg truskawek, tłuszcz od smarowania blachy, bułka tarta do wysypania formy
Przygotowanie:
1. Margarynę roztop w rondelku lub kuchence mikrofalowej i przestudź. Truskawki osącz na sitku, aby pozbyć się nadmiaru kompotu. Jajka umyj, rozbij, oddziel żółtka od białek.
2. Do miski wsyp mąkę, 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i starannie wymieszaj. Dodaj żółtka, ostudzoną margarynę, odrobinę olejku arakowego i zagnieć ciasto. Następnie podziel je na dwie części i do jednej z nich dodaj kakao, ponownie zagnieć. Ciasto włóż do lodówki lub zamrażarki na 15-30 min, aby w niskiej temperaturze dobrze stwardniało.
3. Białka ubij na sztywną pianę (możesz dodać odrobinę soli). Pod koniec ubijania stopniowo dodaj pozostały cukier (czyli 1/4 szklanki).
4. Blachę do ciasta wysmaruj dokładnie tłuszczem i posyp bułką tartą (możesz też wyłożyć papierem do pieczenia). Następnie wyjmij ciasto z lodówki, ciemną część ciasta zetrzyj na grubej tarce i ułóż na nim dobrze odsączone i odciśnięte truskawki. Następnie zetrzyj na tarce warstwę jasnego ciasta. Na to wyłóż świeżo ubitą pianę z białek. Piekarnik nagrzej do temperatury 180° C. Ciasto piecz godzinę.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut
Porcja: 240 kalorii
Składniki na 20 porcji:
Na ciasto: kostka margaryny, 3 łyżki cukru pudru, 5 jajek, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 szklanki mąki, 2 puszki brzoskwiń w syropie (po 40 dag), 3/4 szklanki cukru, tłuszcz i bułka tarta do formy
Na masę serową: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie), 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku, 1/2 kostki miękkiej margaryny, 3 jajka, 3/4 szklanki cukru
Przygotowanie:
1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj 5 żółtek, miękką margarynę i zagnieć ciasto. Podziel je na 2 części, owiń folią i włóż na godzinę do zamrażarki.
2. Trzy całe jajka utrzyj z cukrem, dodaj miękką margarynę, mąkę ziemniaczaną lub budyń. Ucierając dodawaj twaróg. Brzoskwinie osącz i pokrój na ćwiartki. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodawaj cukier.
3. Blachę (25x40 cm) wysmaruj tłuszczem, posyp bułką. Jedną część ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na utarte ciasto wyłóż masę serową, następnie brzoskwinie, kawałek przy kawałku i ubitą pianę z białek. Na wierzch zetrzyj drugi kawałek ciasta. Piecz je w nagrzanym do 180° C piekarniku ok. 60 minut. Jeśli nie wykorzystałaś wszystkich brzoskwiń, możesz nimi udekorować wierzch wystudzonego ciasta.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 50 minut
Porcja: 350 kalorii
Składniki na 20 porcji: 3 szklanki mąki, kostka margaryny, szklanka cukru, 5 jajek, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, cukier wanilinowy, 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek lub 1 litr prażonych jabłek, kisiel wiśniowy lub truskawkowy, łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Jajka umyj, rozbij i oddziel żółtka od białek. Mąkę przesiej do miski, dodaj margarynę pokrojoną w drobną kostkę, dosyp proszek od pieczenia, 4 łyżki cukru, cukier wanilinowy oraz żółtka. Z tych składników szybko zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 min (jeśli włożysz je do zamrażalnika, wystarczy 15 minut).
2. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę i od razu skrop sokiem z cytryny. Następnie wrzuć do rondelka, duś chwilę z odrobiną wody i cukru, odstaw do przestygnięcia (jabłka prażone wyjmij ze słoika i skosztuj, czy ich nie dosłodzić).
3. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli wsyp 3/4 szklanki cukru oraz kisiel.
4. Blachę do ciasta wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyjmij z lodówki, 2/3 rozwałkuj i wyłóż nim starannie dno blachy. Na cieście rozsmaruj zupełnie ostudzone jabłka, a na nich różową pianę z białek. Pozostałe ciasto zetrzyj na grubej tarce bezpośrednio na pianę. Piekarnik nagrzej do temp. 180° C. Piecz ciasto 50 minut.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut
Porcja: 285 kalorii
Świat i Ludzie 11/2011