Wyjaśniamy, co wpływa na smak kawy

Naukowcy z całego świata od dekad prowadzą badania nad wpływem kawy na nasze zdrowie. I, co ciekawe, wciąż odkrywają nowe korzyści. Niemniej jednak, nawet bez tych odkryć, po kawę sięgamy głównie z jednego powodu – to napój, który po prostu doskonale smakuje. No ale właśnie, dlaczego nie zawsze smakuje tak samo?

Wiadomości o pozytywnym wpływie kawy na nasz organizm pojawiają się z zaskakującą regularnością. Dziś wiemy już, że picie 3-4 filiżanek tego napoju dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia i rozwoju niektórych chorób. To nie wszystko! Kawa poprawia funkcjonowanie mózgu, krążenie i nasz nastrój, ale też zawiera cenne składniki odżywcze i przeciwutleniacze, które mogą hamować proces starzenia się. Nie oszukujmy się jednak - większość z nas kawę pije przede wszystkim dla smaku. Tutaj z kolei nasuwa się pytanie: dlaczego często smakuje ona inaczej, nawet wówczas gdy zawsze zamawiamy bądź samodzielnie przygotowujemy ten sam rodzaj?

Kawa kawie nierówna

Smak kawy jest wynikiem skomplikowanej kombinacji czynników, od ziaren, przez sposób uprawy i przetwarzania, a kończąc na procesie parzenia. Podstawowym czynnikiem jest rodzaj ziaren kawy. Pozyskiwane są one z krzewów kawowca, a uprawiane głównie na plantacjach w Afryce, Azji i Ameryce Południowej. Najpopularniejszymi gatunkami są łagodniejsza w smaku Arabica i nieco wyrazistsza Robusta. Nie bez znaczenia jest także sposób uprawy, skład gleby oraz późniejsza już obróbka. Ale też czas zbiorów: z wcześniej zebranych nasion powstanie kawa o kwaskowatym zabarwieniu, z później - szlachetniejszym.

Kolejnym istotnym aspektem, bezpośrednio wpływającym na smak kawy, jest sposób zmielenia ziaren. Tutaj zależność jest prosta: napój ze świeżo mielonych ziaren smakuje lepiej. Dokładnie z tego powodu doświadczeni kawosze preferują mielenie ziaren tuż przed parzeniem kawy, aby zachować jej świeżość i intensywny smak.

Nawet najwyższej jakości ziarna nie gwarantują jednak, iż kawa będzie dobrze smakować, jeśli sięgniemy po nieodpowiednią wodę. Jeżeli będzie ona zbyt twarda, dojść może do nadmiernego wydobywania się gorzkich smaków z kawy. Recepta? Wcześniejsze przefiltrowanie wody, choćby za pomocą dzbanka z filtrem. Nie mniej istotna pozostaje jej temperatura. Im niższa, tym więcej czasu potrzeba na zaparzenie. Z kolei zbyt gorąca może przełożyć się na gorzkawy posmak. Bezpiecznie jest więc unikać wrzątku i poruszać się w zakresie od ok. 90 do 95 stopni Celsjusza.

Ekspres do kawy najlepszym przyjacielem kawosza

Na smak kawy ogromny wpływ ma ponadto wybór ekspresu. Z jednej strony chodzi o jego rodzaj (inaczej smakuje kawa przygotowana w ekspresie ciśnieniowym, na kapsułki, przelewowym czy automatycznym), z drugiej - jakość. Jeśli kawy nie traktujemy jedynie jako błyskawicznego zastrzyku energii i ważne są dla nas walory smakowe, przyjrzeć powinniśmy się segmentowi premium.

Z myślą o szczególnie wymagających fanach kawy powstał ekspres Z10 JURA. Już pierwszy rzut oka nie pozostawia złudzeń: użyte do produkcji materiały sprawiają wrażenie starannie dobranych i wysokiej jakości. I tak jest w rzeczywistości, gdyż JURA od lat stawia na łączenie trwałości z nowoczesnym designem.

Najlepszą kawę zaparzysz samodzielnie

Jak wspominaliśmy powyżej, jednym z kluczowych aspektów wpływających na smak kawy jest sposób zmielenia ziaren. Inżynierowie JURA mają tego świadomość. Opracowali mianowicie Inteligentny młynek P.R.G. (Product Recognising Grinder), który automatycznie ustawia stopień zmielenia w zależności od wybranego rodzaju kawy. A wszystko to odbywa się automatycznie, eliminując ryzyko popełnienia błędu przez użytkownika. Natomiast za maksymalne wydobycie aromatu odpowiada nowa, ósma generacja jednostek zaparzających. Te udogodnienia znajdziemy w modelu JURA Z10.

W przypadku ekspresów tej szwajcarskiej marki JURA nie sposób także nie wspomnieć o opatentowanym Procesie Ekstrakcji Pulsacyjnej. Dzięki tej funkcji możliwe jest przygotowanie espresso o wyjątkowo intensywnym aromacie. Na czym polega ta technologia? Woda wtłaczana jest pulsacyjnie, z krótkimi przerwami przez zmielone ziarna. W efekcie espresso zyskuje gęstą cremę i głęboki smak.

Jeśli chodzi o smak kawy przygotowywanej w ekspresie, ogromne znaczenie ma... jego czystość. A to coś, o czym łatwo zapomnieć w codziennym zabieganiu. W przypadku ekspresów JURA z pomocą przychodzą jednak pojawiające się na wyświetlaczu informacje, przypominające o konieczności przeprowadzenia czynności konserwujących. Osadzający się na elementach urządzenia kamień to nie tylko największy wróg ekspresu, ale i smaku naszej kawy. Natomiast czyszczenie systemu mlecznego, często problematyczne, w ekspresach JURA odbywa się za naciśnięciem jednego przycisku.

Smak kawy nie jest więc tylko wynikiem mieszanki i świeżości ziaren, ale także efektem doboru ekspresu. Najlepsze modele gwarantują dopasowanie odpowiedniej dla wybranego rodzaju napoju temperatury, stopnia zmielenia czy czasu ekstrakcji, ale też przypominają o zbliżającej się konieczności czyszczenia. Wszystko to bezpośrednio wpływa na finalny efekt, który znajdzie się w naszej filiżance.

materiał promocyjny
materiały promocyjne
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy