Reklama

Zupa ze świeżych ogórków

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki Składniki na 4 porcje:

  • 1 litr wywar drobiowy
  • sól
  • 60 dag ogórki gruntowe
  • pieprz
  • 2 łyżki masło
  • pęczek koperku
  • 4 sztuki ziemniaki
  • 1 sztuka cebula
  • 1/2 szklanki słodka śmietana 30 proc.

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie i przecisnąć przez praskę lub przetrzeć przez sito. Cebulę posiekać, ogórki obrać i pokroić w kostkę.

Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać ogórki i chwilę poddusić, zalać wywarem, gotować ok. 10 minut i zmiksować (część ogórków odłożyć). 3 Dodać przetarte ziemniaki, zagotować, zaprawić śmietaną i przyprawić solą i pieprzem. Zupę podawać z pozostawionymi ogórkami i posypaną siekanym koprem.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy