Zupa ziemniaczana
Ziemniaki obierz, marchewkę, selera i pietruszkę oskrob, a następnie pokrój warzywa w kostkę. Pora opłucz, usuń wierzchnie liście i pokrój w plasterki. Cebulę obierz z łupin, przekrój na pół i drobno posiekaj.
Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj pozostałe warzywa i wszystko krótko smaż na wolnym ogniu. Warzywa z paletni przełóż do garnka, zalej wywarem, przypraw solą i pieprzem, dodaj suszony majeranek oraz listek laurowy.
Gotuj 20 minut, a po tym czasie łyżką cedzakową wyjmij połowę warzyw, odłóż je, a zupę odstaw do ostygnięcia. Gdy nie będzie już gorąca, pozostałe w zupie warzywa zmiksuj blenderem lub przetrzyj przez sitko, aby powstała zupa-krem.
Teraz do zmiksowanej zupy dodaj odłożone wcześniej warzywa, pokrojoną w paseczki przesmażoną na rumiano szynkę oraz śmietankę (aby się nie zwarzyła, możesz przed dodaniem do zupy połączyć ją z odrobiną mąki i dopiero dolać do zupy).
Po dodaniu śmietanki zupę zagotuj na wolnym ogniu i od razu podawaj.