Reklama

Dorsz z pieczarkami

W sezonie zamiast pieczarek lepiej użyć grzybów leśnych, które są bardziej aromatyczne. Dorsza zapiekanego z grzybami można podawać z sałatką i gotowanymi ziemniakami. Jeśli chcemy nadać daniu wyjątkowy charakter i zaskoczyć gości, możemy podać rybę na plackach ziemniaczanych.

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • łyżka masła
  • 30 dag pieczarek lub innych grzybów
  • cebula
  • pół łyżeczki imbiru
  • 75 dag filetów z dorsza
  • sól
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • opcjonalnie: łyżka śmietany

Pieczarki pokroić na połówki, podsmażyć na maśle z posiekaną cebulą. Filety oprószyć solą i imbirem. Do żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem włożyć rybę, posypać pieprzem, skropić sokiem, obłożyć pieczarkami. Piec 60 min. w temp. 180°C. Aby sos był delikatniejszy, można dodać łyżkę śmietany.

Smacznego
Dowiedz się więcej na temat: placki ziemniaczane
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy