Reklama

Reklama

Faszerowana papryka

Danie nie dość, że pięknie wygląda, to jest bardzo smaczne. Jeśli podasz je na przyjęciu, goście będą zachwyceni.

Czas przyrządzenia: ok 1 godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 1 cebula
  • 13 dag masła
  • łyżka mąki
  • żółtko
  • jajko
  • 6 papryk
  • 10 dag ryżu
  • natka pietruszki
  • 20 dag pomidorów
  • 2 marchewki

Jak przygotować faszerowaną paprykę?

Paprykę oczyść, zetnij końce. Ryż wsyp na posolony wrzątek, odcedź po 7-8 minutach gotowania.

Posiekaną cebulę podsmaż na 10 dag masła. Kiedy się lekko zrumieni, dodaj odcedzony ryż, startą marchewkę i drobno pokrojone pomidory. Przypraw solą, dosyp posiekaną natkę i chwilę smaż.

Gotowe nadzienie pozostaw do ostygnięcia.

Farszem napełnij papryki. Ułóż je w rondlu. Zalej wodą do połowy wysokości strączków.

Przykryj i gotuj około 1 godzinę na wolnym ogniu. Resztę masła stop, oprósz mąką, zasmaż nie rumieniąc.

Reklama

Rozprowadź 1/2 szklanki wywaru z papryki. Po zdjęciu z ognia podpraw żółtkiem. Przed podaniem papryki polej przygotowanym sosem.

Zobacz także:

Tiramisu: Polacy pokochali włoski przysmak

Domowe laguny z jabłkowym nadzieniem

Smacznego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje