Reklama

Kurczak faszerowany

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki Składniki na 4-6 porcji:

  • 1 szklanka mleko
  • pieprz
  • 2 sztuki bułka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2-3 ząbki czosnek
  • sól
  • 2-3 łyżki stopione masło
  • 40 dag wątróbki drobiowe
  • 2 łyżki olej
  • kurczak
  • 5 dag masło
  • 2 sztuki jajka

Czosnek rozetrzeć z solą, natrzeć kurczaka, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Schłodzić.

Wątróbki oczyść, drobno pokroić. Bułki namoczyć w mleku. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z masłem, wymieszaj z bułką. Dodaj wątróbki. Doprawić. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą.

Kurczaka napełnić farszem. Otwory spiąć wykałaczkami. Nóżki związać nicią. Tuszkę posmarować roztopionym masłem. Wstawić do piekarnika (180°C), piec ok. 1-1,5 godziny.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy