Reklama

Lody truskawkowe

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 1 kiwi
  • 1 laska wanilia
  • 2 sztuki białko
  • 80 dag truskawki
  • 1 szklanka cukier puder
  • 2 brzoskwinia
  • 1 tabliczka biała czekolada
  • 250 ml śmietanka kremówka

Truskawki oczyścić, opłukać, 10 dag odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem pudrem, przetrzeć przez sito.

Schłodzoną kremówkę i białka ubić na sztywno. Czekoladę posiekać, wanilię przekroić, wyjąć rdzeń. Mus truskawkowy połączyć z kremówką, pianą z białek, dodać miąższ waniliowy i czekoladę, wymieszać. Masę wylać do metalowej miski, wstawić do zamrażarki na 4 godziny, co 20 minut mieszając.

Odłożone truskawki pokroić, kiwi obrać pokroić w plasterki, brzoskwinie pokroić w cienkie plasterki. Z lodowej masy za pomocą łyżki do lodów formować kulki, ułożyć na miseczce, obłożyć owocami.

Reklama
INTERIA
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy