Reklama

Makowiec

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki Masa

  • 50 ml brandy
  • 4 łyżki miód
  • 15 dag masło
  • 2 sztuki białko
  • 5 dag skóka pomarańczowa kandyzowana
  • 40 dag mak
  • 4 łyżki rodzynki
  • 1/2 laski wanilia
  • 20 dag cukier
  • 10 dag mielone migdały

Składniki

  • jajko
  • 1/2 szklanki mleko
  • 8 dag cukier
  • 2 dag drożdże
  • 40 dag mąka pszenna
  • 4 łyżki masło
  • 2 sztuki żółtko
  • 1 łyżeczka cukier waniliowy

Składniki:

40 dag mąki

8 dag cukru

1/2 szklanki mleka

4 łyżki masła

2 dag drożdży

1 jajko

2 żółtka

1 łyżeczka cukru waniliowego

Masa:

40 dag maku

15 dag masła

4 łyżki miodu

20 dag cukru

2 białka

4 łyżki rodzynek

10 dag mielonych migdałów

5 dag skórki pomarańczowej kandyzowanej

50 ml brandy

1/2 laski wanilii

Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem. Nie przerywając ucierania kolejno dodawać jajko i żółtka. Następnie dodać wcześniej rozpuszczone w mleku drożdże. Powoli wsypać mąkę i cukier waniliowy. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Reklama

Mak zalać wrzącym mlekiem z wodą (1:1) i gotować 15 minut. Ostudzić, osączyć na sitku i zemleć 3 razy. Roztopić masło, dodać miód, skórkę pomarańczową, rdzeń z 1/2 laski wanilii, rodzynki i migdały. Smażyć 10 minut ciągle mieszając. Wystudzić, połączyć z makiem, cukrem, brandy i sztywną pianą z białek. Ciasto rozwałkować na cienkie prostokąty, posmarować masą makową tak, by pozostał brzeg 3 cm, zrolować, ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec godzinę w temp. 200°C. Polukrować.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy