Reklama

Szybki paprykarz z mięsem

Ekspresowe danie.

Składniki

  • po jednej małej czerwonej, żółtej i zielonej papryce
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 600 g wołowo-wieprzowego mięsa mielonego
  • 125 ml bulionu warzywnego
  • 250 g ryżu
  • puszka krojonych pomidorów
  • sól, pieprz, imbir w proszku do smaku
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Ryż gotujemy na sypko i odstawiamy do przestygnięcia. Obrane cebule siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki. Warzywa kroimy w dużą kostkę.

Mielone mięso przesmażamy na patelni na dobrze rozgrzanym oleju, cały czas mieszając. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą, przekładamy na talerz. Na tym samym oleju co mięso podsmażamy cebulę, czosnek i paprykę. Dodajemy pomidory z puszki, bulion warzywny, mieszamy. Dusimy, aż papryka zmięknie i odparuje nadmiar płynu.

Reklama

Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy podsmażone mięso, ugotowany na sypko ryż, doprawiamy imbirem w proszku, pieprzem, solą, mieszamy. Gotujemy chwilę na małym ogniu, cały czas mieszając, żeby smaki się połączyły. Paprykarz przekładamy na półmisek lub do miski i podajemy z surówkami, np. z kiszonej czerwonej kapusty albo z pora.

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy