Reklama

Tarta cytrynowa

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki pomocnicze

  • suszony groch (do obciążenia ciasta)
  • wiórki czekoladowe
  • pergamin
  • kandyzowane plastry cytryny
  • natłuszczona tortownica 26 cm

Składniki na krem

  • 7 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 3 żółtka
  • 40 ml cream sherry
  • 80 ml wytrawnego białego wina
  • 400 g śmietanki kremówki
  • 80 g cukru
  • 2 sparzone cytryny

Składniki na kruche ciasto

  • jajko
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła

Ze składników szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i chłodzić ok. 60 minut. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Ciasto rozwałkować i przełożyć do tortownicy uformować brzeg (ok. 3 cm). Ciasto przykryć papierem, obciążyć grochem, zapiekać 15 minut. Usunąć groch i papier, piec 10-15 minut.

Krem: z 1/2 cytryny zetrzeć skórkę, z owoców wycisnąć sok. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Żółtka z cukrem, winem, sherry, sokiem i skórką z cytryny ubić w ciepłej kąpieli na puszystą masę. Dodać żelatynę, rozpuścić. Krem schłodzić. Śmietanę ubić, połączyć z tężejącą masą. Krem wyłożyć na ciasto, tartę schłodzić w lodówce 2-3 godziny, ozdobić kandyzowaną cytryną i czekoladą.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy