Reklama

Reklama

Zapiekanka ziemniaczano-szpinakowa

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 1 kg ziemniaki
  • pół szklanki śmietanka 30%
  • 1 mała cebula
  • 2 sztuki żółtka
  • 1/3 szklanki mleko
  • 1 ząbek czosnek
  • 4 łyżki masło
  • sól, pieprz
  • 10 dag żółty ser
  • gałka muszkatołowa
  • 40 dag mrożony szpinak

Ziemniaki obrać i ugotować, schłodzić i przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść. Dodać mleko, żółtka i 2 łyżki miękkiego masła. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową ,dokładnie wymieszać.

Szpinak rozmrozić i odsączyć. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić cebulę i czosnek, dodać szpinak i po chwili smażenia zalać śmietaną, dusić ok. 5 min.

Do natłuszczonej formy przełożyć masę ziemniaczaną, wyrównać wierzch, położyć szpinak, na szpinaku położyć paski żółtego sera. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez ok. 20 min.

Reklama

Smacznego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy