Reklama

Zupa dyniowa

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • sól, pieprz
  • cebula
  • 1 kg dynia bez skóry i pestek
  • 200 ml wywar drobiowy
  • pół szklanki śmietana
  • 3 łyżki pestki z dyni
  • 3 łyżki oliwa z oliwek

Dynię pokroić w kostkę, cebulę posiekać. W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać dynię i po chwili smażenia zalać wywarem. Gotować do całkowitej miękkości dyni i zmiksować.

Zupę po zmiksowaniu należy jeszcze raz zagotować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podawać z małymi pierożkami mięsnymi (tortellini, ravioli), posypać pestkami dyni, polać śmietaną.

Wypróbuj też inne przepisy na dynię:

Pikantna zapiekanka dyniowa
Ryżowe ciasto z dynią
Dynia faszerowana wołowiną

Reklama





Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy