Reklama

Reklama

Zupa koperkowa

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 1 łyżka mąka
  • ziele angielskie
  • 3 sztuki duże ziemniaki
  • pietruszka
  • 2 sztuki kostki rosołowe
  • sól, pieprz
  • 2 pęczki koperek
  • mały por
  • pół szklanki śmietana
  • marchewka
  • 5 kromek chleb tostowy
  • 0,75 kg kostka cielęca
  • 2 łyżki masło
  • listek laurowy

Kostki cielęce zalać 2 lt zimnej wody i gotować na wolnym ogniu aż szumowiny się nie zbierają (usuwać je na bieżąco). Po tym czasie dodać oczyszczone marchewki, pietruszkę i pora, doprawić sola i pieprzem, dodać listek laurowy, ziele angielskie i kostki rosołowe. Gotować ok. 30 min. Po tym czasie wyjąć kości i dodać obrane i pokrojone ziemniaki, gotować do miękkości ziemniaków. Zupę zmiksować, zagotować, dodać posiekany koper i zaprawić śmietaną wymieszaną z łyżką mąki.

Podawać z grzankami. Kromki chleba tostowego pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor na rozgrzanym maśle.

Reklama

Smacznego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy