Reklama

Amerykańska sałatka ziemniaczana

Czas przyrządzenia: 3 i więcej godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • pieprz
  • 150 g ser gouda
  • 8 szt. jajko
  • 2,5 kg ziemniaki
  • 100 g majonez
  • 100 ml ocet jabłkowy
  • 1 szt. cebula
  • szczypiorek
  • 2 łyżki musztarda
  • 200 ml bulion
  • 250 g ogórek konserwowy
  • sól
  • 100 g naturalny jogurt
  • 1 szt. czerwona papryka

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Jajka ugotować na twardo. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Bulion, ocet musztardę, pieprz i sól wymieszać, tą marynatą zalać obrane i pokrojone ziemniaki. Dodać cebulę i paprykę. Odstawić na godzinę. Majonez zmieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem. Jajka pokroić w kostkę, ogórki w plasterki. Szczypiorek drobno pokroić. Ser utrzeć.

Wszystkie przygotowane składniki wymieszać, nałożyć do formy, docisnąć, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem wybić na półmisek.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy