Baba ziemniaczana
Ziemniaki obierz, opłucz i surowe zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Otrzymaną masę ziemniaczaną przerzuć na gęste, duże sito i odcedź z nadmiaru wody. Następnie przełóż starte ziemniaki do miski, zalej roztopionym i lekko ostudzonym masłem (lub margaryną). Do miski wbij teraz 2 całe jajka, dodaj pieprz marynowany, groszek konserwowy, przypraw solą i drobno mielonym czarnym pieprzem. Wszystkie składniki starannie wymieszaj.
Do twarogu wbij ostatnie jajko. Dodaj posiekaną miętę, paprykę konserwową oraz pokrojone w drobną kosteczkę ogórki konserwowe. Przypraw jeszcze masę twarogową solą i wymieszaj.
Do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę wlej najpierw połowę masy ziemniaczanej i wyrównaj powierzchnię łyżką. Na niej rozsmaruj masę twarogową i zalej resztą masy ziemniaczanej.
Kugelis z twarogiem piecz około godziny w temperaturze 175° C. Podawaj na gorąco z dodatkiem gęstej kwaśnej śmietany. Na Litwie do baby ziemniaczanej podaje się tradycyjny sos kastinys: śmietanę łączy się w gorącej kąpieli z łyżką masła, doprawia solą, kminkiem oraz ewentualnie czosnkiem.