Reklama

Babeczki szpinakowe

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnek
  • 4 łyżki masło
  • 1 kg ugotowane ziemniaki
  • czerwona papryka
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do wysmarowania foremek
  • 1 łyżka siekana cebula
  • 1/3 szklanki mleko
  • 2 sztuki żółtko
  • 30 dag mrożony szpinak w liściach

Szpinak po rozmrożeniu odsączyć z wody. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na 2 łyżkach masła. Dodać szpinak, smażyć kilka minut, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, schłodzić.

Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść. Dodać mleko, żółtko i 2 łyżki miękkiego masła. Doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.

Masę ziemniaczaną podzielić na 3 części. Jedną pozostawić. Do drugiej dodać paprykę, a trzecią wymieszać ze szpinakiem. Foremki wysmarować tłuszczem i nakładać na przemian masy ziemniaczane. Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku. Czas zależy od wielkości foremek - 20 do 40 minut.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy