Babka drożdżowa z lukrem
Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić wgłębienie. Mleko lekko podgrzać, 1 łyżkę cukru rozetrzeć z drożdżami, wymieszać z mlekiem i wlać w zagłębienie w mące. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać ciepłe jajka, resztę cukru i rozpuszczone, ale nie gorące masło.
Wyrobić ciasto rękami, aż będzie odstawało od stolnicy. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy i odstawić do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym do 200ºC piekarniku ok. 50 minut. Białko utrzeć z cukrem pudrem, dodając go tyle, aby powstał lśniący lukier o konsystencji gęstej śmietany. Polać ostudzoną babkę, udekorować pomarańczami.