Reklama

Chłodnik orzechowy z winem

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 5 dag orzechy włoskie
  • cukier
  • 4 dag masło
  • 3-4 łyżki przecier z suszonych śliwek lub powidła śliwkowe
  • 4 dag mąka
  • 4 dag koncentrat pomidorowy
  • 1 szklanka śmietana
  • 1 l serwatka
  • szklanka wytrawne białe wino
  • sól

Serwatkę zagotuj. Wlej śmietanę zmiksowaną z mąką i ponownie całość zagotuj. Odstaw do ostygnięcia.

Orzechy sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę, miąższ drobno posiekaj. Podsmaż je na maśle. Dodaj z koncentrat pomidorowy i przecier śliwkowy. Mieszaj chwilę, smaż razem. Przestudź.

Ostudzoną zupę wymieszaj z przestudzoną masą orzechową i winem. Przypraw do smaku solą i cukrem. Porcje chłodnika rozlej do miseczek. Z wierzchu możesz posypać posiekanymi orzechami. Podawaj z ziemniakami z wody.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy