Reklama

Chłodnik pomidorowy ze szczypiorkiem

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 50 dag pomidory
  • cukier
  • pęczek szczypiorek czosnkowy
  • sól, pieprz
  • 4 sztuki jajko
  • 1 l zsiadłe mleko
  • 3-4 łyżki ketchup

Pomidory wkładaj na chwilę na łyżce cedzakowej do wrzątku. Wyjmuj i obieraj ze skórki. Pokrój w maleńką kosteczkę. Opłucz szczypiorek, kilka "wąsów" odłóż do dekoracji, resztę posiekaj.

Jajka ugotuj na twardo (10 minut). Najlepiej w wodzie z dodatkiem soli, dzięki temu skorupka łatwiej odejdzie. Gotowe jajka przelej zimną wodą, ostudź. Obierz, pokrój na cząstki.

Ochłodzone zsiadłe mleko roztrzep z ketchupem. Włóż pomidory i szczypiorek. Przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Chłodnik rozlej do 4 miseczek. Do każdej porcji włóż cząstki jajka, udekoruj odłożonymi "wąsami" szczypiorku. Podawaj z ziemniakami okraszonymi skwarkami.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy