Chłodnik pomidorowy ze szczypiorkiem
Pomidory wkładaj na chwilę na łyżce cedzakowej do wrzątku. Wyjmuj i obieraj ze skórki. Pokrój w maleńką kosteczkę. Opłucz szczypiorek, kilka "wąsów" odłóż do dekoracji, resztę posiekaj.
Jajka ugotuj na twardo (10 minut). Najlepiej w wodzie z dodatkiem soli, dzięki temu skorupka łatwiej odejdzie. Gotowe jajka przelej zimną wodą, ostudź. Obierz, pokrój na cząstki.
Ochłodzone zsiadłe mleko roztrzep z ketchupem. Włóż pomidory i szczypiorek. Przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Chłodnik rozlej do 4 miseczek. Do każdej porcji włóż cząstki jajka, udekoruj odłożonymi "wąsami" szczypiorku. Podawaj z ziemniakami okraszonymi skwarkami.