Chłodnik z cukinii
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w niezbyt dużą kostkę. Cukinię umyj i przekrój na pół. Jedną połówkę obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i również pokrój w kostkę.
Do garnka wlej bulion, dodaj ziemniaki i gotuj. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj pokroją cukinię oraz jabłka i gotuj 5 min. Po ostygnięciu zmiksuj wszystko blenderem. Następnie dodaj jogurt (kefir lub maślankę), sok z cytryny i delikatnie wszystko wymieszaj. Dopraw jeszcze do smaku solą, pieprzem oraz cynamonem. Schładzaj w lodówce co najmniej godzinę.
Odłożoną połówkę cukinii pokrój wzdłuż na cienkie paski. Chłodnik wyjmij z lodówki, rozlej na talerze, udekoruj plasterkami cukinii oraz świeżą natką.
Z surowej cukinii można szybko przygotować pyszną sałatkę. Jedną niewielką cukinię umyj i pokrój w plasterki, dodaj odrobinę świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach, świeżą kolendrę, sok z 1/2 cytryny, łyżeczkę miodu, wszystko posyp sezamem. Wymieszaj i od razu podawaj.