Reklama

Ciasteczka anyżkowe

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 1 łyżeczka cynamon
  • 2 łyzeczki mielony anyż
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki kakao
  • łyżeczka sok z cytryny
  • 1 łyżeczka kawa rozpuszczalna
  • 40 migdały
  • 250g cukier puder
  • 250 g mąka pszenna
  • szczypta soli
  • orzechy włoskie

Dokładnie umyj jajka. Oddziel żółtka od białek i mikserem ubijaj je z połową cukru aż powstanie kremowa gęsta masa - powinna podwoić swoją początkową objętość. Stopniowo (ciągle ubijając) dodawaj do niej przesianą mąkę wymieszaną z anyżem oraz sok z cytryny.

Do białek dodaj szczyptę soli oraz pozostały cukier i ubij je na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z ciastem.

Przełóż masę do worka cukierniczego z gładką końcówką. Wyłóż blaszki papierem do pieczenia i wyciśnij na nie małe porcje ciasta. Do każdej z nich lekko wciśnij migdał. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180º C. Piecz ciasteczka około 10 minut.

Reklama

Rady: Nie każdemu odpowiada dosyć specyficzny smak anyżu, więc przyprawę tę możesz zastąpić kakao, kawą rozpuszczalną albo cynamonem. Część ciasteczek możesz udekorować orzechami włoskimi albo laskowymi.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy