Ciasto cebulowe
W misce umieścić mąkę, jajko, masło w płatkach, 2 łyżki wody i szczyptę soli. Wszystko wyrobić za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Ciasto zawinąć w folię i odstawić na 30 minut do lodówki. Cebulę pokroić w krążki, boczek w paseczki.
Boczek podsmażyć na patelni, dodać cebulę i zeszklić, doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na krążek o średnicy 30 cm i umieścić w formie (26 O). Docisnąć brzegi.
Nałożyć boczek z cebulą. 3 jajka wymieszać ze śmietaną. Doprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową, dodać połowę startego sera. Wszystko wymieszać i wylać na ciasto. Posypać resztą sera.
Piec w 200 st. C przez 30-40 minut. Dekorować majerankiem.