Reklama

Ciasto jogurtowe z jagodami

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 200 g + 2 łyżki cukier
  • 250 g miękkie masło
  • 1 opakowanie proszek do pieczenia
  • 300 g jagody
  • 2 łyżki skrobia
  • bułka tarta i tłuszcz do formy
  • 5 szt. jajko
  • 100 g mielone migdały
  • cukier puder
  • 125 naturalny jogurt
  • 300 g mąka
  • cukier waniliowy

Masło, cukier waniliowy i 200 g cukru utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Mąkę wymieszać z migdałami i proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian z jogurtem.

Na koniec wmieszać 100 g jagód.

Ciasto nałożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy, piec w 175 st. Przez 50 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika, po 10 minutach uwolnić z blachy. 200 g jagód gotować w 100 ml wody z 2 łyżkami cukru przez 6-8 minut. 2 łyżki wody wymieszać ze skrobią, dodać do gotujących się jagód. Gotować 2 minuty, cały czas mieszając. Sos zmiksować, ostudzić. Ciasto polać sosem i oprószyć cukrem pudrem.

Reklama


Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy