Reklama

Ciasto morelowe cappuccino

Pyszne ciasto morelowe cappuccino z dodatkiem moreli idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej herbaty.

W sezonie ciasto morelowe cappuccino warto  przygotować ze świeżymi owocami. Można użyć moreli, ale nektarynki czy brzoskwinie również się sprawdzą. Najlepsze owoce są aromatyczne i lekko miękkie (dojrzałe, ale nie przejrzałe). Po sezonie doskonałą alternatywą będą owoce w puszce.

Jak przygotować ciasto morelowe cappucino?

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 5 jaj
  • 250 g śmietany
  • 200 g kermowego twarożku
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • po łyżce kakao i kawy rozpuszczalnej
  • 2 lyżki soku z cytryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 puszki moreli
  • 250 g cukru
  • fix do śmietany
  • 1 kg twarogu
  • szczypta soli
  • 200 g mąki

Do jajek dodać 7 łyżek wody i ubijać za pomocą robota kuchennego 5-7 minut, oddając 150 g cukru, opakowanie cukru waniliowego i sól.

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i kawą rozpuszczalną i przesiać do masy. Blachę (32x37 cm) natłuścić, wylać ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 12-15 minut. Ostudzić. Morele osączyć. Kremowy twarożek, twaróg, sok z cytryny i pozostały cukier oraz cukier waniliowy wyrobić za pomocą robota kuchennego. Śmietanę ubić, dosypując fix, wmieszać do masy serowej. Odstawić w chłodne miejsce. Na cieście ułożyć morele, nałożyć masę serową i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Reklama

Śliwkowe tarty na trzech różnych spodach

Jak zrobić kurczaka z morelami?

Smacznego
Dowiedz się więcej na temat: ciasto | morele
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy