Reklama

Ciasto wiśniowe

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 1 kg wiśnie
  • 7 dag cukier puder
  • jajko
  • 1 kg ser homogenizowany waniliowy
  • 13 dag zimne masło
  • 3 łyżki żelatyna
  • 0,5 l sok wiśniowy
  • 25 dag mąka
  • szczypta sól

Mąkę i cukier przesiać na stolnicę, wymieszać, dodać masło i posiekać. Zagnieść z jajkiem i szczyptą soli. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 1 h.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nasmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę. Ponakłuwać widelcem i piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 15 min., przestudzić. Wiśnie umyć, osuszyć, oszypułkować, część zostawić do dekoracji. Sok wiśniowy zagotować, rozprowadzić w nim połowę żelatyny i włożyć wiśnie, odstawić do ostygnięcia.

Reklama

Jak będzie się już ścinał, wylać na przestudzone kruche ciasto. Wstawić do lodówki, aby zastygły. Serek waniliowy połączyć z rozpuszczoną w minimalnej ilości pozostałą żelatyną i wylać na wiśnie. Wstawić do lodówki na min. 1 h. Podawać udekorowane pozostawionymi wiśniami.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy