Ciasto z musem czekoladowym
Przygotowanie:
Jajka włóż do bardzo ciepłej wody, aby się ogrzały. Przesianą mąkę wymieszaj z kakao. Masło roztop, wystudź. Do jajek dodaj cukier, ucieraj mikserem przez 10-15 min na jasną, puszystą masę. Stopniowo dosypuj suche składniki, mieszając ciasto łyżką. Na koniec dodaj roztopione masło i bardzo delikatnie wymieszaj. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto. Piecz 35-40 minut w temperaturze 175° C. Wystudź.
Przygotuj płynną czekoladę. Podgrzej śmietankę. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z palnika, dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj. Gdy przestygnie, posmaruj nią wierzch biszkoptu.
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. W rondelku rozpuść masło z posiekaną czekoladą. Żółtka zmiksuj z kakao, dodaj do wystudzonej czekolady, wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier i miksuj tak długo, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Do białek dodaj masę czekoladową oraz rozpuszczoną żelatynę i bardzo delikatnie wymieszaj. Mus wyłóż na biszkopt. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Zobacz także: