Reklama

Conchiglioni w maku

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 400 g makaron duże muszle
  • 15 dag szynka
  • oliwa z oliwek
  • 0,5 kg mielone mięso z indyka
  • suszone oregano
  • sól, pieprz
  • 15 dag wędzony boczek
  • 0,5 l śmietana 36%
  • suszona bazylia
  • 2 łyżki mak
  • 1 pęczek szczypiorek

Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 7 minut - odcedzamy. Nie wolno rozgotować makaronu!

Mieszamy mięso, 0,1 l śmietany, drobno posiekany szczypiorek, szynkę i boczek, przyprawiamy. Farszem nadziewamy muszle.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy mak i kilka minut smażymy, dodajemy resztę śmietany, układamy muszle i dusimy ok. 20 minut pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy