Czekoladowy tort z masą makową i bakaliami
Wykwintny i elegancki... Dla miłośników gorzkiej czekolady i maku... Niezbyt słodki... Ciężki, wilgotny, mroczny... Jak jedna wielka trufla z nadzieniem makowym...
Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem do białości, dodawać po jednym jajku na przemian z mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem, następnie wlać rozpuszczoną czekoladę, zmiksować.
Piec w tortownicy o średnicy 18 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, w temperaturze 165 st. C, około 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem ,czy ciasto jest upieczone.
Wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz tortownicy, wystudzić, przekroić na 3 krążki.
Masa makowa:
Mak zalać wrzącą wodą, odstawić na 20 minut, następnie zagotować i gotować około 15 minut, wystudzić, odcedzić i zmielić 3 razy w maszynce do mięsa, wyposażonej w "drobne sitko".
Zmielony mak wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem, bakaliami, połączyć dobrze z jajkami i rumem.
W garnku rozpuścić masło, kiedy zacznie wrzeć dodać mak z dodatkami i mieszać do momentu, aż się zagotuje. Masa zgęstnieje i zacznie odstawać od ścianek naczynia.
Gorącą masą przełożyć ciasto czekoladowe, odstawić do wystudzenia.
Można polukrować lub oblać czekoladą.
Bardzo dobrze się przechowuje i jest pyszny.