Reklama

Domowe batoniki Twix

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 1/4 łyżeczki sól
  • 50 szt cukierki toffi
  • 3/4 szklanki mąka
  • 2 łyżeczki śmietana
  • 60 g solone masło
  • 1/4 szklanki cukier
  • 1 3/4 szklanki pokrojona czekolada
  • łyżka niesolone masło

Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Formę 13x22 cm nasmaruj masłem. Za pomocą robota kuchennego zmieszaj masło z cukrem. W osobnej misce wymieszaj mąkę z solą. Stopniowo wsypuj do masła, miksując na wolnych obrotach, aż składniki się połączą. Nałóż ciasto do formy, dociśnij. Piecz 24-28 minut na złoty kolor. Wyłącz piekarnik, wyjmij formę i odstaw na 10 minut, a następnie wybij z formy. Wymyj formę i wyłóż pergaminem. Wsyp szklankę pokruszonej czekolady do formy i wstaw do wciąż ciepłego piekarnika na 5 minut. Wyrównaj czekoladę za pomocą szpatułki. Wstaw czekoladę do zamrażalnika na 5 minut.

Reklama

25 toffików i 1 łyżkę śmietany umieścić w misce i wstaw do mikrofalówki na 1 minutę. Mieszaj co 30 sekund, aż powstanie gładka masa. Czekoladę wyjmij z zamrażalnika, polej masą toffi  i natychmiast przyłóż ciasto. Pozostałe toffi stop w mikrofalówce z łyżką śmietany i nałóż kolejną warstwę na ciasto. Wstawić do lodówki na 20 minut.

Pozostałą czekoladę stop w mikrofalówce, odstaw na 5 minut i wylej na warstwę karmelu. Wstaw do zamrażalnika na 15 minut.

Uwolnij całość z formy, zdejmij pergamin i pokrój  na "batoniki".

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy