Reklama

Drożdżowe ciasto ze śliwkami

Jesień to idealny czas na takie ciasto.

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 125 g masła
  • 1,2 kg śliwek
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 75 g cukru
  • 200 g masy marcepanowej
  • 3 jajka
  • 42 g drożdży
  • szczypta soli
  • 430 g mąki
  • 250 ml mleka

Przygotowanie:

75 g masła roztop. Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem. W misce umieść mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól, wymieszaj. Dodaj jajko, masło i rozczynione drożdże. Wyrób na gładkie ciasto i odstaw na 30 minut.

Śliwki wypestkuj, marcepan utrzyj, dodaj 50 g masła i 2 jajka i wyrób za pomocą robota kuchennego.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wrób jeszcze raz i rozwałkuj na wielkość blachy. Ciasto ułuż na blasze, nałóż na nie masę marcepanowo jajeczną i śliwki. Odstaw na kolejne 30 minut. Piecz w rozgrzanym do 200 st. Piekarniku przez 25 minut. Jeszcze gorące posyp cukrem.

Reklama

Zobacz także:

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy