Faszerowana papryka
Danie nie dość, że pięknie wygląda, to jest bardzo smaczne. Jeśli podasz je na przyjęciu, goście będą zachwyceni.
Jak przygotować faszerowaną paprykę?
Paprykę oczyść, zetnij końce. Ryż wsyp na posolony wrzątek, odcedź po 7-8 minutach gotowania.
Posiekaną cebulę podsmaż na 10 dag masła. Kiedy się lekko zrumieni, dodaj odcedzony ryż, startą marchewkę i drobno pokrojone pomidory. Przypraw solą, dosyp posiekaną natkę i chwilę smaż.
Gotowe nadzienie pozostaw do ostygnięcia.
Farszem napełnij papryki. Ułóż je w rondlu. Zalej wodą do połowy wysokości strączków.
Przykryj i gotuj około 1 godzinę na wolnym ogniu. Resztę masła stop, oprósz mąką, zasmaż nie rumieniąc.
Rozprowadź 1/2 szklanki wywaru z papryki. Po zdjęciu z ognia podpraw żółtkiem. Przed podaniem papryki polej przygotowanym sosem.
Zobacz także: