Grecka fakesa - zupa z soczewicy
Soczewicę opłucz na sicie pod strumieniem bieżącej wody. Przełóż ją do garnka, zalej 3 litrami wody i zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij szumowiny, dodaj kostki rosołowe, listek laurowy i ziele angielskie. Gotuj soczewicę do miękkości (15-20 min) na wolnym ogniu bez przykrycia.
W tym czasie zetrzyj na tarce obraną marchewkę. Cebule obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. Smaż je na rozgrzanym oleju, a kiedy się już zeszklą, dorzuć na patelnię startą marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż chwilę razem, po czym dołóż koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Po 5-7 min warzywa z patelni przełóż do garnka z gotującą się soczewicą.
Zupę gotuj do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wtedy dopraw ją do smaku, dodaj majeranek. Po rozlaniu na talerz udekoruj świeżymi ziołami. Grecka zupa z soczewicy fakesa doskonale smakuje podana z pieczywem skropionym oliwą oraz z plastrami sera feta.