Gulasz wołowy
Wołowinę umyj, dokładnie osusz i pokrój w paski lub dużą kostkę. Mięso oprósz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Cebule obierz z łupin, posiekaj drobno. Papryki przekrój na pół, wykrój gniazda nasienne, opłucz z pozostałych nasion, osusz i pokrój w niezbyt dużą kostkę.
Kilka listków natki pietruszki odłóż do dekoracji, resztę drobno posiekaj.
Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę, przełóż ją do garnka i na tej samej patelni przesmaż partiami mięso oprószone mąką (powinno być usmażone z każdej strony). Wołowinę przełóż do garnka z cebulą, dopraw papryką, dodaj listek laurowy oraz ziele angielskie, zalej wodą, aby mięso było w niej zanurzone w całości. Gotuj do miękkości mięsa.
Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, sól, natkę pietruszki oraz pokrojoną paprykę. Jeśli gulasz przygotowujesz z kukurydzą lub groszkiem, dodaj je teraz. Gulasz po dodaniu przecieru i warzyw duś jeszcze 15-20 minut. Podawaj z pieczonymi ziemniakami lub makaronem, przybrany świeżą natką.