Gyros
Kurczaka pokrój w paseczki, 3 łyżki oleju zostaw do smażenia, resztę wymieszaj z ziołami, solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem. Zalej mięso, odstaw na 30 minut, aby przeszło smakiem marynaty.
Warzywa umyj, pomidory i ogórki pokrój w plasterki, a paprykę i sałatę lub kapustę w paseczki. Wszystkie składniki wymieszaj.
Z chlebków pita odkrój rożki, tak, by powstały "kieszonki". Pieczywo opiecz na ruszcie w temp. 180°C przez 4-5 minut. Kurczaka osącz z marynaty, usmaż na rozgrzanym oleju. Wkładaj do przygotowanych chlebków; każdą porcję przykryj kilkoma łyżkami sałatki.
W trakcie pieczenia chlebków przygotuj sos: pomidory osącz, połącz z posiekaną cebulą i chilli. Dopraw cukrem, octem, solą, pieprzem i ketchupem; wlej tyle zalewy z pomidorów, aby sos miał konsystencję gęstej salsy. Podawaj osobno.