Reklama

Jagodzianki

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki Ciasto

  • 40 dag mąka
  • pół łyżeczki sól
  • 7 łyżek mleko
  • 4 łyżki cukier
  • jajko
  • 20 dag chudy twaróg
  • 6 łyżek olej
  • pół kostki drożdże

Składniki Nadzienie

  • 2-3 łyżki śmietanka kremówka
  • 6 łyżek cukier
  • 50 dag jagody
  • 10 dag twaróg
  • 1 łyżka mąka ziemniaczana
  • 18 dag cukier puder
  • szczypta cynamon

Twaróg wymieszaj z mlekiem i olejem, dodaj sól, cukier, jajko i mąkę. Wkrusz drożdże, wyrób elastyczne gładkie ciasto. Uformuj kulę. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagnieć, rozwałkowuj. Wykrój 18 krążków o średnicy 10 cm.

Jagody zagotuj z cukrem w niewielkiej ilości wody, odłóż 2 łyżki powstałego soku. Mąkę ziemniaczaną rozrób w małej ilości wody, wlej do gotujących się jagód. Zagotuj, ostudź. Utrzyj z dobrze odciśniętym twarogiem. Na placuszkach z ciasta układaj po porcji (łyżce) nadzienia. Składaj na pół, zalepiając brzegi. Każdy pierożek nakłuj widelcem. Piecz 15-20 min w temp. 200°C. Ostudź.

Reklama

Około 10 dag cukru pudru utrzyj ze śmietanką na lukier. Pozostały puder utrzyj z odłożonym sokiem jagodowym. Pierożki smaruj najpierw białym lukrem, a kiedy zastygnie zrób na nim cieniusieńkie paseczki z lukru jagodowego.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy