Jagodzianki
Twaróg wymieszaj z mlekiem i olejem, dodaj sól, cukier, jajko i mąkę. Wkrusz drożdże, wyrób elastyczne gładkie ciasto. Uformuj kulę. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagnieć, rozwałkowuj. Wykrój 18 krążków o średnicy 10 cm.
Jagody zagotuj z cukrem w niewielkiej ilości wody, odłóż 2 łyżki powstałego soku. Mąkę ziemniaczaną rozrób w małej ilości wody, wlej do gotujących się jagód. Zagotuj, ostudź. Utrzyj z dobrze odciśniętym twarogiem. Na placuszkach z ciasta układaj po porcji (łyżce) nadzienia. Składaj na pół, zalepiając brzegi. Każdy pierożek nakłuj widelcem. Piecz 15-20 min w temp. 200°C. Ostudź.
Około 10 dag cukru pudru utrzyj ze śmietanką na lukier. Pozostały puder utrzyj z odłożonym sokiem jagodowym. Pierożki smaruj najpierw białym lukrem, a kiedy zastygnie zrób na nim cieniusieńkie paseczki z lukru jagodowego.