Reklama

Jajka po polsku

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • czarny pieprz
  • cebula
  • 6 sztuk jajko
  • koperek i sałata do dekoracji
  • klika łyżek bułka tarta
  • sól
  • 4 sztuki suszone prawdziwki
  • pół pęczka natka pietruszki
  • 1 łyżka masło

Grzybki umyć, namoczyć. Ugotować w tej samej wodzie, ostudzić, drobno posiekać.

Cebulę obrać, pokroić w małą kosteczkę i zeszklić na maśle. Dodać prawdziwki. Smażyć razem jeszcze kilka minut. Zdjąć z patelni, ostudzić.

Jajka ugotować na twardo (9-10 minut). Zalać zimną wodą, ostudzić. Ostrym nożem przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć łyżeczką białko i żółtko, uważając, aby nie uszkodzić skorupek.

Posiekać natkę oraz żółtka i białka jajek. Wymieszać z grzybami i cebulą, przyprawić na pikantnie i połączyć z natką.

Reklama

Przygotowanym farszem napełnić połówki skorupek. Bułkę tartą wsypać na płaski talerz. Lekko docisnąć do niej połówki jajek tak, aby bułka równomiernie pokryła nadzienie. Nadmiar bułki lekko strząsnąć. Na patelni rozgrzać olej. Ostrożnie, farszem do dołu układać na nim jajka i smażyć na złoty kolor. Ułożyć na półmisku, udekorować koperkiem i sałatą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy