Kalafiorowe curry
Łopatkę umyj, oczyść i pokrój w kosteczkę. Kalafiora podziel na małe różyczki. Cebulę obierz z łupin i pokrój w dużą kostkę. Marchewkę oskrob, opłucz i pokrój w skośne plasterki.
Na oleju dobrze obsmaż mięso z każdej strony. Następnie oprósz je curry oraz mąką i smaż kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie usmażone mięso przełóż do garnka, a na tym samym tłuszczu szybko przesmaż pokrojone warzywa. Po chwili warzywa z patelni przełóż do rondla z mięsem. Tłuszcz po smażeniu rozprowadź bulionem i zagotuj na wolnym ogniu.
Warzywa oraz mięso w garnku zalej bulionem z patelni. Dodaj ziele angielskie, przykryj i na wolnym ogniu gotuj około 30 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Kalafiorowe curry podawaj jeszcze gorące, posypane natką.
Curry kalafiorowe możesz także zapiec (30 min w temp. 160°C). Zamiast do garnka, przełóż wszystko do żaroodpornej formy, zalej 4 łyżkami bulionu, a po 15 min pieczenia polej niewielką ilością sosu beszamelowego i posyp startym serem żółtym.