Reklama

Kotleciki marchewkowe

Pyszne placki marchewkowo-ryżowe sprawdzą się na obiad lub kolację.

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • sól
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 żółtka
  • 150 g ryżu
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • 4 sztuki marchewki
  • kilka posiekanych orzechów

Składniki sos

  • pół szklanki jogurtu

Ryż ugotować, schłodzić. Z jednej marchewki ukroić 3 cienkie plastry, resztę marchewek zetrzeć. Plastry marchewki sparzyć we wrzątku i po usmażeniu pokroić w długie paski. Ryż i tarte marchewki połączyć z żółtkami i bułką tartą, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekane orzechy. Formować kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju, po usmażeniu owinąć dekoracyjnie paskami marchewki.

Majonez połączyć z jogurtem i doprawić solą i pieprzem, podawać do kotlecików.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy