Kotlety z fasoli
Mięciutkie, aromatyczne i wilgotne w środku kotleciki.
Fasolę zalać wodą, namoczyć (najlepiej przez całą noc), przepłukać i ugotować. Pod koniec posolić.Odcedzić, przestudzić i zemleć. Cebulę posiekać i dodać wraz z jajkami, natką i połową bułki tartej do fasoli. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Ulepić kotlety z masy fasolowej (jeśli nie mamy wprawy, lepiej zrobić dość małe). Obtaczać je w pozostałej bułce tartej i smażyć na wolnym ogniu. Dobrze jest wlać sporo oleju na patelnię i pilnować, gdyż lubią się przypalać.
Przyrządzić sos:sok pomidorowy wymieszać ze świeżym majerankiem i łyżeczką oliwy, doprawić solą i pieprzem. Udekorować suszoną papryczką chili. Kotlety podawać z ryżem gotowanym z warzywami i sosem pomidorowym.
Zobacz także: